Gyakran ismételt kérdések

Mit tartalmaz az alapár?

 • Az alapár minden alapanyagot tartalmaz, amely a faház összeszereléséhez szükséges ( belső gerenda vázszerkezetet, külső borítást, tetőfedő anyagot, egy szimpla üveges vagy teli atót, az összeállításhoz szükséges összes szerelvényt).

 

Tartalmaz-e a faház padlózatot?

 • Faházaink alap esetben padló nélkül készülnek, szerszámtárolóinkhoz nem szükséges a fa padlózat. Amennyiben mégis szeretnék, OSB padlót tudunk biztosítani házainkhoz párnafákkal. A szilárd alapozás azonban ebben az esetben is szükséges.

 

Szükséges-e alapozás a faház alá?

 • Mindenképpen szükséges a szilárd alap elkészítése, minden esetben ehhez rögzítjük csavarozással faházainkat, így azok masszívak és tartósak lesznek. Az alap elkészítését pontosan a faház méretében javasoljuk (például 3x3 méteres faház esetén 3x3 méteres beton alap szükséges), illetve 5-10 cm-rel kiemelve a földfelszíntől. Így az oldalfalak levezetik a vizet és az nem tud visszafolyni a faházba. Az alap vastagsága 15-20 cm-es méretben elegendő.

 • 100 cm-es előtető, és oldaltető felett oszlopokat igényelnek a tetőtúllógások. Ennek megfelelően, előre elkészített alátámasztási pontokra lesz szükségünk. 

 • Ha lemezbeton alap húzodik a tetőtúlógás alatt is, nincs szükség különösebb teendőkre.

 • Amennyiben a tetőtúllógás alatti részen is ragaszkodnak a betonfelület meglétéhez, abban az esetben mindenképp negatív szinteltolással kell készíteni a betont legalább 4-5 cm -el lejebb legyen a faház pontos körvonalához igazítva, így a faház továbbra is megóvva marad az esővíz negatív hatásaitól.

 • Cégünk sajnos az alap elkészítését nem tudja vállalni, szerelőink csak az asztalos munkákat végzik el. A teherhordó alapozás kialakítása minden esetben a megrendelő felelössége. Kérésre alapozási rajzot tudunk készíteni, ami alapján könnyebb lehet a fogadószerkezet elkészítése.

 • Nem megfelelő méretű alap készítése esetén sajnos nem tudjuk garanciális javításként elfogadni az esetleges beázást. Az alsó impregnálás nem gátolja meg a vízbefolyást!

 

Mire vonatkoznak a megadott méretek?

 • A megadott méretekkel faházaink esetében a gerenda vázszerkezet külső széleit jelöljük, erre kerül rá a külső borítás.

 • Házainkat 25-30 cm tetőtúllógással készítjük, ez minden oldalon jelen van, így a faház alapjának a kertben való elhelyezésekor mindenképpen érdemes ezt figyelembe venni (ha például kerítés mellé kerül, fontos ezzel a mérettel is kalkulálni!). Ettől függetlenül a beton alap méretét a faház alap méretéhez kell igazítani (lsd. följebb).

 

Milyen nyílásszárókkal készül a faház?

 • Alap faházaink szimpla, üveges vagy teli, tolózáras ajtóval készülnek (átjárható méretük 75x180), az alap választható ablak fix (nem nyitható) 40x40 cm üvegfelületű, mely a helyszíni szereléskor kerül bevágásra.

 • Az ajtó a frontoldal középvonalától balra helyezkedik el (kivétel a 2 méteres frontoldalú ház, melyen középen helyezkedik el a szimpla ajtó), mindig kifele nyílik

 

Milyen előkészületeket igényel részünkről a faház telepítése?

 • Minden esetben szükséges a megfelelő méretű beton alap elkészítése, illetve a szereléshez szükség van elektromos áramra is.

 • Amennyiben a szállításnál és telepítésnél nehezített körülményekre kell számítani (például több tíz métert kell kézben vinni a paneleket, vagy emelkedőn, szűk helyen keresztül kell vinni, esetleg házon keresztül), kérjük, ezeket mindenképpen jelezzék szállítás előtt! Az előre nem egyeztetett akadályok miatti esetlegesen felmerülő plusz költségekért nem vállalunk felelősséget ! 10 méter fölötti illetve változó terepen (emelkedős) történő kézben hordásnál plusz költséget számítunk föl.

 

 

Milyen információkat kell megadnom az árajánlatkéréskor?

 • Ajánlatkéréskor elsősorban a kívánt termék típusát, pontos méretét (szélesség *mélység) kell megadni, ezen fölül a tetőfedés, külső borítás és minden egyéb részlet információ elősegíti, hogy pontos ajánlatot tudjuk adni

 • Faházainkhoz Egyedi faház tervezőnkön keresztül a legegyszerűbb ajánlatot kérni, itt a látványterv mellett azonnali árat is kalkulál a program a kiválasztott paraméterek szerint.

 

Milyen színek választhatók felületkezeléshez?

 • Termékeink felületkezelésére vékonylazúrt használunk, melyet két rétegben viszünk föl a felületre. A vékyonlazúr a fába szívódva védi azt, így nem csak felületi védelmet biztosít. Az általunk biztosított három alapszín a vörös,a barna és a fenyő, melyek egyedi keverésű színeink és már az alapozó festékek adalékanyagait is tartalmazzák.

 • Ezen kívül natúr (kezeletlen) állapotban, illetve alapozó felületkezeléssel is kérhetők termékeink.

 

 

Hogyan történik a felületkezelés?

 • Termékeink vizes bázisú vékonylazúros felületkezelést kapnak kívülről, két rétegben, így a magas UV sugárzás és az időjárás viszontagságai ellen sokáig védettek maradnak. Az anyagokat még szálas formájukban kezeljük műhelykörülmények között, így a vékonylazúr olyan fontos helyekre is eljut, ahova összeépítés utáni felületkezelés esetén már nincs lehetősége.

 

Milyen anyagból készülnek a termékek?

 • Termékeink minőségi lucfenyőből készülnek, melyek nedvességtartalma hazánk klímájához a legmegfelelőbb.

 • Házainkat gerenda vázszerkezetre építjük, melyeket oldalfalanként panelezve készítünk. Erre szerelünk kívülről borítást (alap vagy rönk hatású)

 

 

Igényel-e utókezelést a felület?

 • Az időjárás viszontagságainak és az erős UV sugárzásnak kitett külső felületeket a még nagyobb tartósság és az esztétikus megjelenés érdekében célszerű először 1-2, majd 3-4 évente újra felületkezelni. Ekkor is a vizes bázisú vékonylazúr használatát javasoljuk.

 

 

Mit jelent az alsó impergnálás?

 • Faházaink gerenda vázszerkezetre épülnek, erre kerül kívülről a külső borítás. A gerenda vázszerkezet legalsó, vízszintes gerendáján keresztül rögzítjük a házat az előre elkészített beton alaphoz, ez a gerenda négy oldalán víztaszító felületkezelést kap műhelyünkben. Ezáltal a faházat megóvjuk a talaj felől érkező nedvesség felszívásától, ami a megfelelő méretű alap mellett tartóssá teszi a faházat.

 • az alsó impregnálás tartós vízben állás esetén nem óvja a faanyagot, illetve nem szigetelésként értendő, így az esetleges vízbefolyástól sem véd!

 

 

Milyen szerkezettel készülnek a faházak?

 • Faházaink gerenda vázszerkezetre épülnek, mely vízszintes és függőleges merevítésekkel készül. Erre a vázra kerül a külső borítás, mely két típus közül választható: alap borításunk egyenes felülettel, rönk hatású borításunk íves felülettel készül. Mindkét típus nútféderes kötéssel illeszkedik egymáshoz.

 

 

Szükséges-e engedély a faházak telepítésére?

 • Az általános szabályozás szerint 50 légköbméterig és 3 méter gerincmagasságig nem engedélykötelesek a faházak, ettől függetlenül minden esetben érdemes utánajárni a helyi önkormányzatnál, vannak-e esetleg kiegészítő szabályozások ezt illetően, ugyanis lehetnek területenként eltérések. Nagy méretű illetve hőszigetelt nyaralók, lakóházak esetén az engedély általában mindenképpen szükséges. Ilyen esetekben a tervezéshez mindenképpen érdemes fölkeresni egy építész tervezőt, aki a kívánt kialakítás megvalósításában nyújthat segítséget. Az elkészült tervrajzok alapján pedig értékesítőink is pontos ajánlatot tudnak adni.

 

Szigetlelhetők-e a faházak?

 • Faházaink alap esetben nem tartalmaznak hőszigetelést, de a gerenda vázszerkezet alkalmas ennek kialakítására. A ház használatától függően vékonyabb illetve vastagabb hőszigetelés is helyezhető mind a falakra, mind a tetőre, így akár hosszabb ott tartózkodásra, ott lakásra is alkalmassá válhat a faház

 • Hőszigetelt házak esetén fotos, hogy a falak és tető szigetelése mellette a nyílásszárókat is szigetelt kialakításúra kell cserélni, kollégáink szívesen segítenek ezek kiválasztásában.

 • Hőszigetelt faházainkhoz leginkább a cserép illetve a zsindely tetőfedést javasoljuk

 • Szerszámtároló faházaink hőszigetelését, egyéb házak utólagos hőszigetelését nem tudjuk vállalni. Az oldalunkon megtalálható három típus hétvégiházunk természetesen rendelkezik hőszigeteléssel, de ezek kizárólag abban a méretben, kialakításban érhetőek el, amilyen formában felvannak tüntetve a leírásban.

 

Hogyan lehet megrendelni a kiválasztott terméket?

 • Faház rendelése esetén a legegyszerűbb mód a weblapunkon található Faház tervezőn keresztüli megrendelés, ahol pontosan meg lehet határozni a kívánt kialakítást és méretet, illetve látványterv is készíthető erről. Kollégáink az elküldött adatlapok alapján 1-2 napon belül fölkeresik Önöket egy válaszlevél formájában, melyet írásos visszaigazolás esetén rögzítünk rendszerünkben és egy előre egyeztetett napon kiszállítjuk illetve összeépítjük a kért terméket.

 • Más termékeink vagy egyedi igények esetén is weblapunk nyújthat segítséget a rendelésben, ezekn kívül közvetlen e-mailen keresztül is leadható a rendelés.

 • Bemutatókertünkben több termékünk is megtekinthető, itt kollégáink szívesen segítenek Önöknek kéréseikkel, kérdéseikkel kapcsolatban, emellett pedig akár személyesen is rögzíthető a megrendelés.

 

 

Van-e garancia a termékekre?

 • Az általunk gyártott termékekre 1 év teljeskörű garanciát biztosítunk, amennyiben saját asztalosaink szerelik össze illetve szállítják azokat, ezen fölül pedig 5 év szerkezeti garanciát vállalunk.

 • A garancia érvényesítése külön dokumentumokat nem igényel, ezt kollégáink az e-mailes levelezés alapján tudják érvényesíteni.

 

 

Mit jelent, ha panelekben kérem a faházat?

 • Faházainkat minden esetben panelezve készítjük, vagyis az oldalfalakat készre szereljük, így kerülnek kiszállításra. Amennyiben helyszíni szerelésre nincsen szükség, a kész paneleket könnyedén össze lehet állítani szerelési útmutatónk segítségével, melyhez az összes szereléshez szükséges szerelvényt biztosítjuk.

 • A panelek mérete mindig az adott ház méretétől függően változik, kérjük, ezt mindenképpen vegyék figyelembe, amennyiben a szállításról is Önök gondoskodnak! A panelek Bemutatókertünkből szállíthatók előre egyeztetett időpontban, a pakoláshoz csomagoló anyagot és segítséget sajnos nem tudunk biztosítani.

 • A fix ablakokat panelre szerelt állapotban történő elszállítás esetén is a helyszínen kell bevágni!

 

Milyen tetőfedések közül lehet választani?

 • Termékeinkhez több fajta anyag közül lehet választani tetőfedést. Faházainkat hullámlemez, zsindely és cserép tetővel készítjük: hullámlemez és cserép fedés esetén a burkoló anyag közvetlenül a tetőlécekre kerül, így a faház belseje szellősebb lesz. A zsindely fedést alapból OSB lapra szereljük, melyet igény esetén lambériára tudunk cserélni.

 • Cserépből a Mediterrán Standard Basic típust használjuk, zsindelyeink aktuális színéről kollégáink adnak információt, időszakonként változó a színválasztási lehetőség. Általában vörös, zöld, szürke, barna illetve fekete színű választható

 • Többi termékünk esetén szintén a zsindely és a cserép a legnépszerűbb, ezeken kívül nád fedés (szaletlihez) vagy polikarbonát fedés (terasz tető burkoláshoz) is választható.

 

Milyen extrák kérhetők a faházakhoz?

 • Az alap konstrukciót mindenki saját ízlésének megfelelően kiegészítheti méretben, kivitelben eltérő nyílásszáróval, ami akár hőszigetelt házakhoz is megfelelő. Ezen kívül ablakrács, apácarács, elő-és oldaltető, hőszigetelés, belülről tetőburkolás is kérhető. Nyaraló, de akár szerszámtároló házainkhoz is sok esetben készítünk kérésre kis teraszt, melynek mérete igény szerint változtatható vagy akár apácarács korláttal is kiegészíthető.

 

Mennyi idő alatt készül el a faház?

 • Termékeink a megrendeléstől számítva 3-4 hét alatt készülnek el (főszezonban ez az idő növekedhet), a pontos szerelési/szállítási dátumot még a megrendeléskor leegyeztetjük. Mivel faházainkat panelezve szállítjuk, ezért a helyszíni szerelés ideje jelentősen csökken, a kialakítás függvényében nagyjából 3-4 órát vesz igénybe.

 

Van-e lehetőség helyszíni felmérésre?

 • Természetesen megoldható, de a legtöbb esetben nem szükséges, mivel termékeinket előre elkészített sablonok alapján gyártjuk, így pontos méretre készülnek.

 • Terasz, előtető készítése esetén mindenképpen javasoljuk, szakképzett kollégánk egy előre egyeztetett időpontban elvégzi a felmérést, ami után véglegesítjük az ajánlatot.

 

Lehet-e a megadott méretektől eltérő faházat rendelni?

 • Faházainkat a honlapunkon olvasható ,,sztenderd’’ méretek mellett egyedi méretekre is elkészítjük, ezt a tervezőben is választható ,,Egyedi méret" opcióval meg is lehet jelölni. Ettől eltérő egyedi igényeket is szívesen kielégítünk, akár közvetlen e-mailes megkereséssel vagy helyszíni felmérés után is elkészítjük árajánlatunkat.

 

Hogyan történik a faház rögzítése?

 • A faházat az előre elkészített beton alaphoz a gerenda váz alsó, vízszintes gerendáján keresztül rögzítjük. Az előtetőt, illetve a lábakon álló nyereg vagy hajlított tetős garázst, kiülőt kengyelekkel rögzítjük az alaphoz. A szereléshez szükséges szerelvényeket mi biztostíjuk, így az alapon nem szükséges kiállások elkészítése.

 

Miért nem kell belül felületkezelni a faházat?

 • Elsősorban az időjárás viszontagságaitól és az erős UV sugárzástól kell védeni a fát, így a külső felületkezelés elengedhetetlen a termékek hosszú élettartamának megőrzése érdekében. Az általunk használt felületkezelő anyag, a vékonylazúr beszívódik a fába, így nem csak felületi védelmet biztosít. Mivel a faház belső fele nincs kitéve esőnek, szélnek, sugárzásnak, ezért nem szükséges a belső felületkezelés. Emellett így világos marad a ház belseje, hiszen egy felületkezeléssel jelentősen sötétebb belső teret kapnánk.

 

Van-e a tetőnek túlnyúlása?

 • Minden termékünk esetén, mely rendelkezik tetővel, alapból 25-30 cm tetőtúllógással kell számolni, mely a megadott alap méreten fölül értendő és minden oldalon jelen van. A ház alapjának elkészítésekor tehát mindenképpen figyelembe kell venni ezt a méretet is, hiszen ha telekhatárra vagy már meglévő épület mellé kerülne, fontos, hogy ezzel a túllógással is kalkuláljunk!

 

Milyen magas a faház?

 • Házaink oldalfalai 180 cm magasak, a gerincmagasság pedig a ház alapterületének függvényében 225-250 cm is lehet. Ennél magasabb, emelt kialakítás is megoldható igény esetén, ekkor az oldalfalakat 200 cm-re emeljük, így a gerincmagasság ennek függvényében szintén növekszik. A megadott méretek a ház külső felületén értendők, így a belmagasságok minden esetben 5-10 cm-rel kisebbek.

 

Megtekinthetők-e valahol a mintaházak?

 • Termékeink, így kerti házaink is megtekinthetők Budapesten, a XVI. kerületben. Bemutatókertünket úgy alakítottuk ki, hogy egy esztétikus környezetben elrendezve a lehető legtöbb opció megtekinthető , kézzel fogható, bejárható legyen. Mivel rengeteg variációs lehetőség létezik minden termékünk esetén, kérjük, mindenképpen érdeklődjenek telefonon, ha esetleg konkrét terméket vagy méretet keresnének!

 

Mikor választahtó dupla ajtó?

 • Dupla, két szárnyú nyíló ajtót (150 cm belső szélességű) minimum 250 cm szélességű homlokzattól választhatunk, ennél kisebb méretű házakra csak szimpla, egy szárnyú ajtó kérhető.

 

További kérdéseikkel keressék bizalommal szakképzett kollégáinkat e-mailen, telefonon vagy akár személyesn is!

http://kertihaz.hu/kapcsolat/