Kerti faházak felületkezelése

Kültéri faanyagok felületkezelésére általában kétféle anyagot ajánlanak: vékonylazúrt vagy vastaglazúrt. De melyik is a megfelelő kerti tárolónkra? Nézzük meg, mi jellemzi az egyes lazúrokat!

vékonylazúr fő jellemzője, hogy beszívódik a fába, és a felületen vékony viaszos filmréteget képez, mely nem gátolja a repedéseken, bütüfelületeken át beszívódó nedvesség kipárolgását.

vastaglazúr fő jellemzője ezzel szemben, hogy a fa külső felületén egy vastag, lakkszerű réteget képez, mely ellenáll a víznek és egyenletes felületet biztosít szerszámtároló faházunknak.

Tudnunk kell, hogy kerti házikónk faszerkezete esőnek, csapadéknak közvetlenül ki van téve, és nem mérettartó anyagból készül, akárcsak egyéb faszerkezeteink a kertben. Ezért meg kell különböztetnünk a kültéri ablakok, ajtók faszerkezeteitől felületkezelés szempontjából.

Ezek alapján melyik is a megfelelő anyag kerti faházunknak? Természetesen az első, tehát a vékonylazúr. Hiszen nem csak a fa külső felületét védi, hanem beszívódva annak belsejét is. Továbbá a vékony viaszos filmréteg a bejutott vizet pára formájában ki is engedi, így nem okoz károkat a faszerkezetben. Tehát ha vékonylazúrral frissen felületkezelt, csapadéknak kitett kerti házikónkon repedések keletkeznek, semmi ok az aggodalomra, hiszen az továbbra is védett a káros hatásokkal szemben.

A vékonylazúr mellett szólnak az esztétikai szempontok is. A vastaglazúr nem rugalmas réteget képez kerti tárolónkon, hanem a faanyag repedése esetén megreped, illetve felpattogzik a hőmérsékletváltozás okozta tágulások, összehúzódások hatására, mely hamar tönkreteszi szép felületünket. A vékonylazúr ezzel szemben nem csak rugalmas, hanem ki is emeli, hangsúlyossá teszi a fa erezetét, ezáltal szerszámtároló faházunknak még változatosabb, egyedi külsőt kölcsönöz.

Amennyiben nem a faház gyártóra bízzuk kerti kisházunk vékonylazúrral való felületkezelését, a következő tudnivalókra lesz szükségünk: a vékonylazúrt két rétegben kell felhordani ecseteléssel vagy hengerléssel, és maximálisan 20-30%-kal lehet őket hígítani. Igénybevételtől függően 2-3 évente javasolt a felület felújítása, melyet először kissé át kell csiszolni, majd a színtartás érdekében akár egy nagyobb hígítással lehet újra lekezelni. Lazúrozás előtt a faanyagot ki kell szárítani!

Látogass el weboldalunkra, ahol referenciáink mellett árajánlatot is kérhetsz, szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre!

Tetszik

Hasonló bejegyzések