Ismerjük meg együtt a faházak szerkezetét!

„A faházat csak lentről felfelé haladva lehet építeni” – Azt hihetnénk, hogy a statikus is így gondolkozik, ám amikor meg kell tervezni a tartószerkezetet, pedig ez pont fordítva történik.

A tervezés mindig attól a szerkezeti elemtől indul, amelyik nem veszi fel más szerkezet terheit és legfelül helyezkedik el. Ez jelen esetben a tető „héjalása” szaknyelven, tehát a cserép, fémlemez vagy a zsindely. Ezek a fedések egyenletes alátámasztást igényelnek, mivel nem elég merevek ahhoz, hogy önállóan megtartsák a formájukat, helyzetüket.

 A héjalást (fedést) tetőléc, szarufa és/vagy szelemen tartja. Ezeket gyűjtőnéven vízszintes (horizontális) tartóknak nevezzük, a laikusok pedig általában gerendaként és cseréplécként ismeri.

A héjalás önsúlyát, a hó- és szélterhet, valamint az esetleges terheket ezek a szerkezetek tartják meg (ha például valaki felmászik a tetőre).

Lefelé haladva az oszlopok átveszik a vízszintes tartók és a héjalás önsúlyát minden egyéb terheléssel együtt és ez így megy egészen az alaptestig, lépésről lépésre. Így már érthető, hogy a statikus miért gondolkozik „visszafelé”.

Ezzel meg is van oldva a teherhordás, viszont oldalirányú erőhatás esetén a faház ide-oda fog imbolyogni. Oldalirányú terhelés lehet erősebb széllökés vagy az is, ha simán nekitámaszkodunk a ház falának.

Hogyan stabilizálhatjuk a szerkezetet?

 A szerkezetet éppen ezért merevíteni kell. Ezt általában olyan lécekkel oldják meg, amelyek harántirányban helyezkednek el, többnyire 30-45°-os szögben. Ilyen harántirányú elem például lehet viharléc vagy könyökfa (karpánt). Ezenkívül a nyeregtetős faházaknál fogópárra vagy szimpla fogóelemre van szükség a szarufák oldalirányú erőinek ellensúlyozására.

Burkolási tippek

Ezek után felkerülhet a falburkolat, amely tartószerkezeti szerepet ugyan nem tölt be, de tovább merevíti a faházat. Nagyon kell vigyázni a burkolásnál, a csapadék megfelelő elvezetéséhez pontosan kell követni a gyártó utasításait. Ha valamit elrontunk, annak könnyen beázás lehet a vége. Általában lambériát szokás a faház burkolatának választani, ebből is rengeteg szín és forma érhető el. Ha mindez megvan és minden csavar a helyére került, készen is van a faház. Megfelelő karbantartással sokáig jó hasznát fogjuk venni.

Hogyan tudjuk hatékonyan áthidalni a fesztávokat?

Most, hogy nagyjából megismertük a viszonylag kicsi alapterületű faházak szerkezeti működését, adott a kérdés, hogy nagyobb fesztávokat mivel érdemes áthidalni. Ez már egy bonyolultabb téma, amiben mindenféle összetett képlet, esetleg programok, integrálás-deriválás is szerepelhet.

Egy kéttámaszú tartón a legkönnyebb szemléltetni a problémát. Adott egy lefelé ható erő (teher), valamint egy szelemen, két oszloppal alátámasztva a végeken. A legnagyobb forgatónyomaték pontosan a két oszlop között van, mivel ott a legnagyobb az erőkar.

A forgatónyomaték a szelemen felső részén nyomó, az alsó részén húzó hatást fejt ki, ezért a szerkezet meghajlik. Ha túl nagy a nyomaték középen, akkor a szelemen deformálódik, hosszirányban megreped, majd eltörik.

A vastagabb szelemen nagyobb nyomatékot bír ki, de nagyobb az önsúlya és a másodlagos nyomatéka (inerciája). Bizonyos mértékig lehet növelni a szelemen keresztmetszetét, de egy ponton már újabb oszlop beiktatása szükséges.

A faházak tervezéséhez ismerni kell a fa általános anyagszerkezetét is. Statikai szempontból húrirányt, sugárirányt és szálirányt különböztetünk meg. szálirányban a legnagyobb a teherbírás, utána következik a húrirány és a sugárirány.

Nem mindegy tehát, hogy milyen helyzetbe forgatjuk a faház szerkezeti elemeit. A statika úgy működik, mint amikor meghajlítunk egy vonalzót. Egyik tengelye mentén sokkal jobban hajlik, mint a másikon.

Az itt leírtakat elsőre nehéz lehet alkalmazni, de egy képzett mérnök ennek az információnak a százszorosát képes emlékezetből használni. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen gyártót választunk, amikor faház építésébe fogunk.

Ha tartós és szép faházra lenne szükségünk, a Faházépítő (fahazepito.hu) és a Kertiház (kertihaz.hu) csapatát választva nem hibázhatunk.

Modern formatervű típustervekkel és hatalmas gyártócsarnokkal felvértezve mindig hetekkel előre el vannak látva munkával.

Aki inkább a hagyományos formákat kedveli, annak a Kertiház (kertihaz.hu) nyújthat jó alternatívát. 2012-es piacra kerülésük óta bőven volt idejük kifejleszteni a saját szerkezeteiket és széles termékpalettával rendelkeznek félig előregyártott technológiájú faházakból.

Tetszik

Hasonló bejegyzések