Gyakran ismételt kérdések a faházakról
Gyakran ismételt kérdések

Milyen kérdések merülnek fel egy faház vásárlásával kapcsolatban? Mit tartalmaz az ár? Milyen a megfelelő alap? Ilyen és hasonló kérdésekre adunk most válaszokat!

 

 

COVID-19 alatti időszakban is állunk a rendelkezésére, miközben:

 • nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniára és a megelőzésre megrendelőink és kollégáink biztonsága érdekében

 • saját gyártóüzemünk a nagyvárostól távol, elszigetelt telephelyen található

 • családias, kis létszámú csapatunk saját autóinkkal és gépeinkkel végzi a kiszállítást és szereléseket, melyeket folyamatosan fertőtlenítünk

 • hatalmas raktárkészletünknek köszönhetően, még a járvány előtt fel tudtuk függeszteni a beszállításokat és a parnerlátogatásokat

 • kollégáink szadadidejüket otthon töltik, betegség legapróbb jelére azonnal felfüggesztik a munkavégzést, mindannyian kaptak maszkot, védőszemüveget és védőkesztyűt

 • helyszínre szállításkor csak a kertbe kell bemennünk, kontaktus nélkül tudjuk termékeinket átadni, melyeket az otthon maradásra ítélt időszakban szerelési rajz alapján saját kezűleg össze tud szerelni, de igény esetén mi is felépítjük

 • ajánlatkérést, előrendelést, rendelést, számlázást és fizetést weboldalunkon, telefonon és e-mailben is tudjuk rögzíteni, nem szükséges semmilyen személyes találkozás

 • további kérdéseivel keresse értékesítő kollégáinkat vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol a friss levegőn tájékoztatjuk, de most megtartjuk a 2 lépés távolságot! :)

 • Jó egészséget kíván mindenkinek a Kertiház csapata!

 • Legfrissebb változás (kijárási korlátozás) szerint is termelésünk zavartalanul mőködik, látogathatóak vagyunk bemutató kertünkben: "A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. A 3. § szerinti alapos indok: ... a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás". Továbbra is várjuk Önöket bemutató kertünkben! Kérjük látogatásuk előtt jelentkezzenek be!

 

Mit tartalmaz az alapár?

 • Az alapár minden alapanyagot tartalmaz, amely a faház összeszereléséhez szükséges (belső gerenda vázszerkezet, külső borítás, tetőfedő anyag, egy szimpla üveges vagy teli ajtó, az összeállításhoz szükséges összes szerelvény).

 

 

Tartalmaz-e a faház padlózatot?

 • Faházaink alapesetben padló nélkül készülnek, szerszámtárolóinkhoz nem szükséges fa padlózat. Amennyiben mégis szeretnék, OSB padlót párnafákkal tudunk biztosítani házainkhoz. A szilárd alapozás azonban ebben az esetben is szükséges.

 

 

Szükséges-e alapozás a faház alá?

 • Mindenképpen szükséges a szilárd alap elkészítése, minden esetben ehhez rögzítjük csavarozással faházainkat, így azok masszívak és tartósak lesznek. Az alap elkészítését pontosan a faház méretében szükséges elkészíteni (például 3x3 méteres faház esetén 3x3 méteres beton alap szükséges), illetve 5-10 cm-rel kiemelve a földfelszíntől. Így az oldalfalak levezetik a vizet és az nem tud visszafolyni a faházba. Az alap vastagsága 15-20 cm-es méretben elegendő. Az alapnak vízszíntesnek kell lennie, az oldalfalaknál fontos hogy derékszögben legyenek.

 • 100 cm-es előtető, és oldaltető felett oszlopokat igényelnek a tetőtúllógások. Ennek megfelelően, előre elkészített alátámasztási pontokra lesz szükségünk.

 • Amennyiben a tetőtúllógás alatti részen is ragaszkodnak a betonfelület meglétéhez, abban az esetben mindenképp negatív szinteltolással kell készíteni a betont legalább 4-5 cm-rel lejebb legyen a faház pontos körvonalához igazítva, így a faház továbbra is megóvva marad az esővíz negatív hatásaitól.

 • Cégünk az alap elkészítését nem tudja vállalni. A teherhordó alapozás kialakítása minden esetben a megrendelő felelőssége. Kérésre alapozási rajzot tudunk készíteni, ami alapján könnyebb lehet a fogadószerkezet elkészítése.

 • Fapadló esetén szükséges a fogadószerkezet teljes felületi vízszigetelése, ​melyet a faház szerelése előtt szükséges kivitelezni. Ennek elvégzését mi nem tudjuk vállalni.

 • Nem megfelelő méretű alap készítése esetén sajnos nem tudjuk garanciális javításként elfogadni az esetleges beázást. Az alsó impregnálás nem gátolja meg a víz befolyását.

 

 

Mire vonatkoznak a termékeknél megadott méretek?

 • A megadott méretekkel faházaink és zárt garázsaink esetében a gerenda vázszerkezet külső széleit jelöljük, erre kerül rá a külső borítás.

 • Házainkat 25-30 cm tetőtúllógással készítjük, ez minden oldalon jelen van, így a faház kertben való elhelyezésekor mindenképpen érdemes ezt figyelembe venni (ha például kerítés mellé kerül, fontos ezzel a mérettel is kalkulálni!). Ettől függetlenül a beton alap méretét a faház alap méretéhez kell igazítani (lsd. feljebb).

 • Standard termékeink esetén: zárt nyeregtetős faházainknál és garázsainknál a méretmegjelölésnél az első méretszám minden esetben a termék elejének/frontjának a hosszát jelenti, ahol a falazat teteje háromszögletű, itt található az ajtó. A második méretszám a termék oldalhosszát jelöli, ez az oldal a gerinccel párhuzamos, ide lejt a tető.

 • Nyitott nyeregtetős autóbeállóknál: a méretek megjelölésnél az első méretszám minden esetben a termék elejének hosszát jelenti, ahol a falazat teteje háromszögletű, innen lehet megközelíteni. A második méretszám a termék oldalhosszát jelöli, ez az oldal párhuzamos a gerinccel, ide lejt a tető. A méretek a tető felületére vonatkoznak.

 • Falhoz csatlakozó féltetős termékeknél: a méretek megjelölésnél az első méretszám minden esetben a termék elejének hosszát jelenti, mely hossz az épülettel párhuzamos, csatlakozó oldalt jelenti, itt találhatóak a tartólábak. A második méretszám a termék oldalhosszát jelöli, ahol háromszög alakú a tetőcsatlakozás.

 

Milyen nyílászárókkal készül a faház?

 • Alap faházaink szimpla, üveges vagy teli, tolózáras ajtóval készülnek (átjárható méretük 75x180cm), az alap választható ablak fix (nem nyitható) 40x40cm üvegfelületű, mely a helyszíni szereléskor kerül bevágásra.

 • Az ajtó a frontoldal középvonalától balra helyezkedik el (kivétel a 2 méteres frontú ház, melyen középen helyezkedik el a szimpla ajtó), mindig kifelé nyílik.

 • Továbbá választható dupla ajtó, tolózáras kivitelben. Lehetőség van kilincses, kulccsal zárható ajtót rendelni, szimpla illetve dupla kivitelben.

 • Ajtóink alap kialkításban balos nyílásirányúak.

 

 

Milyen előkészületeket igényel részünkről a faház telepítése?

 • Minden esetben szükséges a megfelelő méretű beton alap elkészítése, illetve a szereléshez szükség van elektromos áramra.

 • Amennyiben a szállításnál és telepítésnél nehezített körülményekre kell számítani (például több tíz métert kell kézben hordani a paneleket, vagy emelkedőn, szűk helyen keresztül kell vinni, esetleg házon keresztül), kérjük, ezeket mindenképp jelezzék szállítás előtt! Az előre nem egyeztetett akadályok miatti esetlegesen felmerülő plusz költségekért nem vállalunk felelősséget! 10 méter feletti, illetve változó terepen (emelkedős, lejtős) történő kézben hordásnál plusz költséget számítunk fel.

 

 

Milyen információkat kell megadnom az ajánlatkéréskor?

 • Ajánlatkéréskor elsősorban a kívánt termék típusát, pontos méretét (szélesség, a termék eleje/frontja * mélység, a termék oldala/a gerinccel párhuzamos oldal) kell megadni. Ezen felül a tetőfedés, külső borítás és minden egyéb információ elősegíti, hogy pontos ajánlatot tudjuk adni.

 • Faházakra, kerti tárolókra Faház tervezőnkön keresztül a legegyszerűbb ajánlatot kérni, itt a látványterv mellett azonnali árat is kalkulál a program a kiválasztott paraméterek szerint.

 

 

Milyen színek választhatók felületkezeléshez?

 • Termékeink felületkezelésére vékonylazúrt használunk, melyet kívülről két rétegben viszünk fel a felületre. A vékonylazúr a fába szívódva védi azt, így nem csak felületi védelmet ad. Az általunk biztosított három alapszín a vörös,a barna és a fenyő (sárga), melyek egyedi keverésű színeink és már az alapozó festékek adalékanyagait is tartalmazzák.

 • Ezen kívül natúr (kezeletlen) állapotban, illetve alapozó felületkezeléssel is kérhetők termékeink.

 

 

Hogyan történik a felületkezelés?

 • Termékeink vizes bázisú vékonylazúros felületkezelést kapnak kívülről, két rétegben, így a magas UV sugárzás és az időjárás viszontagságai ellen sokáig védettek maradnak. Az anyagokat még szálas formájukban kezeljük műhelykörülmények között, így a vékonylazúr olyan fontos helyekre is eljut, ahova összeépítés utáni felületkezelés esetén már nincs lehetősége.

 

 

Milyen anyagból készülnek a termékek?

 • Termékeink minőségi lucfenyőből készülnek, melyek nedvességtartalma hazánk klímájához a legmegfelelőbb.

 • Házainkat gerenda vázszerkezetre építjük, melyeket oldalfalanként panelezve készítünk. Erre szerelünk kívülről borítást (alap vagy rönk hatású)

 

 

Igényel-e utókezelést a felület?

 • Az időjárás viszontagságainak és az erős UV sugárzásnak kitett külső felületeket a még nagyobb tartósság és az esztétikus megjelenés érdekében célszerű először 1-2, majd 3-4 évente újra felületkezelni. Ekkor is a vizes bázisú vékonylazúr használatát javasoljuk.

 

 

Mit jelent az alsó impregnálás?

 • Faházaink gerenda vázszerkezetre épülnek, erre kerül kívülről a külső borítás. A gerenda vázszerkezet legalsó, vízszintes gerendáján keresztül rögzítjük a házat az előre elkészített beton alaphoz, ez a gerenda négy oldalán víztaszító felületkezelést kap műhelyünkben. Ezáltal a faházat megóvjuk a talaj felől érkező nedvesség felszívásától, ami a megfelelő méretű alap mellett tartóssá teszi a faházat.

 • az alsó impregnálás tartós vízben állás esetén nem óvja a faanyagot, illetve nem szigetelésként értendő, így az esetleges vízbefolyástól sem véd!

 

 

Milyen szerkezettel készülnek a faházak?

 • Faházaink gerenda vázszerkezetre épülnek, mely vízszintes és függőleges merevítésekkel készül. Erre a vázra kerül a külső borítás, mely két típus közül választható: alap borításunk egyenes felülettel készül, melynek vastagsága 14mm, rönk hatású borításunk íves felülettel készül, vastagsága a legvastagabb pontján 22mm. Mindkét típus nútféderes kötéssel illeszkedik egymáshoz.

 

 

Szükséges-e engedély a faházak telepítésére?

 • Az általános szabályozás szerint 50 légköbméterig és 3 méter gerincmagasságig nem engedélykötelesek a faházak, ettől függetlenül minden esetben érdemes utánajárni a helyi önkormányzatnál, vannak-e esetleg kiegészítő szabályozások ezt illetően, ugyanis lehetnek területenként eltérések. Nagy méretű illetve hőszigetelt nyaralók, lakóházak esetén az engedély általában mindenképpen szükséges. Ilyen esetekben a tervezéshez mindenképpen érdemes fölkeresni egy építész tervezőt, aki a kívánt kialakítás megvalósításában nyújthat segítséget. Az elkészült tervrajzok alapján pedig értékesítőink is pontos ajánlatot tudnak adni.

 

 

Szigetlelhetők-e a faházak?

 • Faházaink alapesetben nem tartalmaznak hőszigetelést, de a gerenda vázszerkezet alkalmas ennek kialakítására. A ház használatától függően vékonyabb illetve vastagabb hőszigetelés is helyezhető mind a falakra, mind a tetőre, így akár hosszabb ott tartózkodásra, ott lakásra is alkalmassá válhat a faház

 • Hőszigetelt házak esetén fotos, hogy a falak és tető szigetelése mellett a nyílásszárókat is szigetelt kialakításúra kell cserélni, kollégáink szívesen segítenek ezek kiválasztásában.

 • Hőszigetelt faházainkhoz leginkább a cserép illetve a zsindely tetőfedést javasoljuk

 • Szerszámtároló faházaink hőszigetelését, egyéb házak utólagos hőszigetelését nem tudjuk vállalni. Az oldalunkon megtalálható három típusú hétvégi házunk természetesen rendelkezik hőszigeteléssel, de ezek kizárólag abban a méretben, kialakításban érhetőek el, amilyen formában fel vannak tűntetve a leírásban.

 

 

Hogyan lehet megrendelni a kiválasztott terméket?

 • Faház rendelése esetén a legegyszerűbb mód a weblapunkon található Faház tervezőn keresztüli megrendelés, ahol pontosan meg lehet határozni a kívánt kialakítást és méretet, illetve látványterv is készíthető erről. Kollégáink az elküldött adatlapok alapján 1-2 napon belül felkeresik Önöket egy válaszlevél formájában, melyet írásos visszaigazolás esetén rögzítünk rendszerünkben, és egy előre egyeztetett napon kiszállítjuk, illetve összeépítjük a kért terméket.

 • Más termékeink vagy egyedi igények esetén is weblapunk nyújthat segítséget a rendelésben, ezeken kívül közvetlen e-mailen keresztül is leadható a rendelés.

 • Bemutatókertünkben több termékünk is megtekinthető, itt kollégáink szívesen segítenek Önöknek kéréseikkel, kérdéseikkel kapcsolatban, emellett pedig akár személyesen is rögzíthető a megrendelés.

 

 

Van-e garancia a termékekre?

 • Az általunk gyártott termékekre 1 év teljeskörű garanciát biztosítunk, amennyiben saját asztalosaink szerelik össze illetve szállítják azokat, ezen felül pedig 5 év szerkezeti garanciát vállalunk.

 • A garancia érvényesítése külön dokumentumokat nem igényel, ezt kollégáink az e-mailes levelezés alapján tudják érvényesíteni.

 

 

Mit jelent, ha panelekben kérem a faházat?

 • Faházainkat minden esetben panelezve készítjük, vagyis az oldalfalakat készre szereljük, így kerülnek kiszállításra. Amennyiben helyszíni szerelésre nincsen szükség, a kész paneleket könnyedén össze lehet állítani szerelési útmutatónk segítségével, melyhez az összes szereléshez szükséges szerelvényt biztosítjuk.

 • A panelek mérete mindig az adott ház méretétől függően változik, kérjük, ezt mindenképp vegyék figyelembe, amennyiben a szállításról is Önök gondoskodnak! A panelek bemutatókertünkből szállíthatók előre egyeztetett időpontban, a pakoláshoz csomagoló anyagot és segítséget nem tudunk biztosítani.

 • A fix ablakokat panelre szerelt állapotban történő elszállítás esetén is a helyszínen kell bevágni!

 

 

Milyen tetőfedések közül lehet választani?

 • Termékeinkhez több fajta anyag közül lehet választani tetőfedést. Faházainkat fémlemez, zsindely vagy cseréptetővel készítjük, fémlemez és cserépfedés esetén a tetőfedő anyag közvetlenül a tetőlécekre kerülnek, így a faház belseje szellősebb lesz, a fedésnek nem tartozéka a cserép alatti lambéria borítás a tetőfólia, valamint a cserepeknél külön rögzítést nem alkalmazunk. Cégünk csak általunk biztosított tetőfóliát szerel. A zsindelyfedést alapból OSB lapra szereljük, melyet igény esetén lambériára tudunk cserélni. A bádogozás nem tartozéka a zsindely fedésű termékeink.

 • Cserépből a Mediterrán Standard Basic típust használjuk, zsindelyeink aktuális színéről kollégáink adnak információt, időszakonként változó a színválasztási lehetőség. Általában vörös, szürke, fekete szín választható.

 • Többi termékünk esetén szintén a zsindely és a cserép a legnépszerűbb, ezeken kívül nád fedés (szaletlihez) vagy polikarbonát fedés (terasz tető burkoláshoz) is választható.

 

 

Milyen extrák kérhetők a faházakhoz?

 • Az alapkonstrukciót mindenki saját ízlésének megfelelően kiegészítheti méretben, kivitelben eltérő nyílászáróval, ami akár hőszigetelt házakhoz is megfelelő. Ezen kívül ablakrács, apácarács, elő-és oldaltető, hőszigetelés, belülről tetőburkolás is kérhető. Nyaraló, de akár szerszámtároló házainkhoz is sok esetben készítünk kérésre kis teraszt, melynek mérete igény szerint változtatható, vagy akár apácarács korláttal is kiegészíthető.

 

 

Mennyi idő alatt készül el a faház?

 • Termékeink a megrendeléstől számítva 6-8 hét alatt készülnek el (főszezonban, azaz április és október között ez az idő növekedhet 10-12 hétre), a pontos szerelési/szállítási dátumot még a megrendeléskor leegyeztetjük. Mivel faházainkat panelezve szállítjuk, ezért a helyszíni szerelés ideje jelentősen csökken, a kialakítás függvényében nagyjából 3-5 órát vesz igénybe.

 

 

Van-e lehetőség helyszíni felmérésre?

 • Természetesen megoldható, de a legtöbb esetben nem szükséges, mivel termékeinket előre elkészített sablonok alapján gyártjuk, így pontos méretre készülnek.

 • Terasz, előtető készítése esetén mindenképpen javasoljuk a felmérést, szakképzett kollégánk egy előre egyeztetett időpontban elvégzi azt, ami után véglegesítjük az ajánlatot.

 

Lehet-e a megadott méretektől eltérő faházat rendelni?

 • Faházainkat a honlapunkon olvasható ,,sztenderd’’ méretek mellett egyedi méretekre is elkészítjük, ez a tervezőben is választható ,,Egyedi méret" opcióval meg is lehet jelölni. Ettől eltérő egyedi igényeket is szívesen kielégítünk, akár közvetlen e-mailes megkereséssel, vagy helyszíni felmérés után is elkészítjük árajánlatunkat.

 

 

Hogyan történik a faház rögzítése?

 • A faházat az előre elkészített beton alaphoz a gerenda váz alsó, vízszintes gerendáján keresztül rögzítjük. Az előtetőt, illetve a lábakon álló nyereg vagy hajlított tetős garázst, kiülőt kengyelekkel rögzítjük az alaphoz. A szereléshez szükséges szerelvényeket mi biztostíjuk, így az alapon nem szükséges kiállások elkészítése.

 

 

Miért nem kell belül felületkezelni a faházat?

 • Elsősorban az időjárás viszontagságaitól és az erős UV sugárzástól kell védeni a fát, így a külső felületkezelés elengedhetetlen a termékek hosszú élettartamának megőrzése érdekében. Az általunk használt felületkezelő anyag, a vékonylazúr beszívódik a fába, így nem csak felületi védelmet biztosít. Mivel a faház belső fele nincs kitéve esőnek, szélnek, sugárzásnak, ezért nem szükséges a belső felületkezelés. Emellett így világos marad a ház belseje, hiszen egy felületkezeléssel jelentősen sötétebb belső teret kapnánk.

 

Van-e a tetőnek túlnyúlása?

 • Minden termékünk esetén mely rendelkezik tetővel, alapból 25-30 cm tetőtúllógással kell számolni, mely a megadott alap méreten fölül értendő és minden oldalon jelen van. A ház alapjának elkészítésekor tehát mindenképpen figyelembe kell venni ezt a méretet is, hiszen ha telekhatárra vagy már meglévő épület mellé kerülne, fontos, hogy ezzel a túllógással is kalkuláljunk!

 

Milyen magas a faház?

 • Házaink oldalfalai 180 cm magasak, a gerincmagasság pedig a ház alapterületének függvényében 225-250 cm is lehet. Ennél magasabb, emelt kialakítás is megoldható igény esetén, ekkor az oldalfalakat 200 cm-re emeljük, így a gerincmagasság ennek függvényében szintén növekszik. A megadott méretek a ház külső felületén értendők, így a belmagasságok minden esetben 5-10 cm-rel kisebbek.

 

Megtekinthetők-e valahol a mintaházak?

 • Termékeink, így kerti házaink is megtekinthetők Budapesten, a XVI. kerületben a Gazdaság út 4. szám alatti bemutatókertünkben, melyet úgy alakítottunk ki, hogy esztétikus környezetben elrendezve a lehető legtöbb opció megtekinthető, kézzel fogható, bejárható legyen. Mivel rengeteg variációs lehetőség létezik minden termékünk esetén, kérjük, mindenképpen érdeklődjenek telefonon, ha esetleg konkrét terméket vagy méretet keresnének!

 

Mikor választható dupla ajtó?

 • Dupla, két szárnyú nyíló ajtót (150 cm belső szélességű) minimum 250 cm szélességű homlokzattól választhatunk, ennél kisebb méretű házakra csak szimpla, egy szárnyú ajtó kérhető.

 

 

További kérdéseikkel keressék bizalommal szakképzett kollégáinkat e-mailen, telefonon vagy akár személyesen is!

https://kertihaz.hu/kapcsolat/