Hogyan válasszunk megfelelő méretű tárolót, faházat vagy garázst?
Hogyan válasszunk megfelelő méretű tárolót, garázst?

Hogyan válasszunk megfelelő méretű tárolót, garázst? 

Ha valakinek sok ideje van és alapos munkát akar végezni, igen...Akinek pedig elkélne a segítség, íme néhány jótanács.

 

Egy valami biztos, a nagyobb dolgok méretével érdemes tisztában lenni. Így például kerti kisház esetén a fűnyíróéval, nagyobb gépekével, kerti bútoréval, egyszóval minden olyan tárgyéval, amit szeretnénk bevinni és ott tartani. 

 

  

Ahogy már előző cikkeinkben is említettük, fontos, hogy egy-egy új épület, így kerti faház vagy garázs esetében is átgondoltan kezdjünk neki a kivitelezésnek. A színeken, anyagokon túl fontos, hogy az eredeti célját is betöltse, hiszen különben minek is építjük...

Érdemes leszögezni már az elején, mire szeretnénk használni a tervezett épületet.

Ez elsősorban a garázs esetén érdekes kérdés, ugyanis sokszor ez a ház több funkciót szokott ellátni: tároljuk benne az autónkat (egyet vagy akár többet is), lehet kis műhely a család férfi tagjainak, lehet egyben szerszámos kamra is, netán a lakásból kiszorult, kevésbé használt bútorok és holmik tárolóhelye.

Na de mégis hogyan számszerűsítsük ezt a rengeteg funkciót, hogyan számoljunk egy alaprajzi méretet, amin ez a sok minden elférne?

Szerszámos kamra esetén a már említett körülbelüli méretek elegendők, ez igazából nagy fejszámolást nem is igényel.

Ezt pedig összevetjük a kertünkben lévő kihasználható területtel és máris megvan a megfelelő ház alaprajzi mérete.

 

 

Garázs esetében elsősorban az autók mérete illetve darabszáma befolyásoló. Egy átlagos befoglaló autó méret a 4,8x1,8 méter, de persze  ezt autója válogatja. Ennek megfelelően a minimális, egyállásos garázs 5x3 méter, de persze, ha valaki nem akarja kicentizni nagyon, akkor érdemes bővebb ráhagyással számolni.

Általánosságban nagyjából legalább 60 cm-t szoktak közlekedőnek számolni tervezéskor (bármilyen tervezéről legyen is szó), így ez a méret minimum a garázs tervezésekor is, hiszen nem elég csak az autó méretével kalkulálni, ki is kell szállni belőle és körbe is kell járni.

 

Ha kétállásos, vagyis két autós garázssal számolunk, az 5,1x5 méter a minimum érték.

 

Ahogy korábban már említettük, előfordulhat, hogy más funkciót is kap a garázsunk, így az alap, autónak való helyen fölül kell még plusz helyet biztosítani az adott funkciónak.

Erre pedig a szerszátmárolóra vonatkozó számítások nyújthatnak segítséget.

A két funkciót el is választhatjuk egymástól, garázsunk pedig akár nyitott is lehet.

 

 

 

Garázs esetében érdemes külön bejárattal is kalkulálni, ha van rá lehetőség, így nem kell minden alkalommal a nagy garázskaput használni, ha be szeretnénk jutni a faházunkba. Ha pedig ilyesmi kerül a házba, fontos, hogy ezt a közlekedő teret üresen hagyjuk, így ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk a tárolásra és egyéb tevékenységekre vonatkozó tervezésnél.

 

 

Ha esetleg ezek után is szükség lenne segítségre a tervezéshez, ne habozzanak, hiszen szakképzett kollégáink szívesen segítenek személyesen vagy akár e-mailen keresztül is!

https://kertihaz.hu/kapcsolat/