Hogyan védjük autónkat a zord időjárástól?
Hogyan védjük autónkat a zord időjárástól?

Autónk időtállósága, esztétikai szépsége nagyban függ attól, hogy hogyan tároljuk!

Nehéz dolog az évszakváltás. Nem csak ahhoz kell hozzászoknunk, hogy több és hosszabb ruhadarabot kell felvennünk, hanem, hogy reggelente sötétebb és hidegebb is van. Ilyenkor sokkal nehezebben kelünk ki jó meleg ágyikónkból, és valahogy még az elkészülés is több ideig tart. Ehhez idővel hozzájárulnak egyéb időveszteségek is, mint a hólapátolás vagy az autó fagyott üvegfelületeinek kapargatása. Utóbbira minden egyes reggel szükségünk van, nagyjából 4-5 hónapon keresztül. Egyre több megoldás jelenik meg a piacon, hogy „kellemesebbé” és gyorsabbá tegyék nekünk ezt a macerát (jégoldó spray, kesztyűs jégkaparó stb.), de valahogy egyik sem az igazi. Érdemes tehát egy hosszú távú megoldáson gondolkodnunk, mely minden hideg reggelre megoldást nyújt. Ekkor juthat eszünkbe a fedett kocsibeálló, mely nem csak télen nyújt megoldást a fent említett problémákra, de nyáron is megóvja autónkat (vagy inkább minket) a túlmelegedéstől. Nézzük végig, milyen autóbeállók közül is választhatunk!

 

Amennyiben tudatosult bennünk, hogy szeretnénk egy kocsibeállóval megoldani téli nyűgjeinket, el kell döntenünk, hogy milyen típusú garázst látnánk szívesen kertünkben. Ez tehát a legfontosabb szempont. Hiszen nem csak egy hasznos funkciót szeretnénk kertünkbe telepíteni, hanem egy látványelemet is, mely jól mutat kertünkben.

Alapvetően kétféle kocsibeálló közül választhatunk: nyitott vagy zárt. Kis kert esetén érdemes az előbbit választanunk, ezáltal optikailag nem csökken „birtokunk” mérete, hiszen átláthatunk új szerzeményünkön. Kertünk egy szép szerkezettel gazdagodik, nem módosítja azt nagymértékben.

A zárt kocsibeállónak is megvannak a maga előnyei, hiszen hermetikusan elzárja autónkat a környezet viszontagságaitól, és egyéb kerti szerszámaink, autós kiegészítőink tárolására is tudjuk használni.

A másik legfontosabb szempont az anyagválasztás, melynek leginkább a zárt garázsnál van jelentősége. Sok anyagfajta közül választhatunk: fa, fém, tégla, beton stb. Elsősorban anyagi, építési és esztétikai szempontból fontos a jó döntés. A könnyűszerkezetű garázs (fa, fém) jár a legkevesebb helyszíni munkával, nem kell teljesen felforgatunk kertünket, és anyagi szempontokból is ezzel járunk a legjobban. Azt gondolnánk, hogy a fém előnye, hogy kevesebb törődést igényel, pedig felületkezelés nélkül az is védtelen az időjárással szemben, akárcsak a fa. A lényeg, hogy egy jó minőségű felületkezelő anyaggal óvjuk faszerkezetünket, ennek köszönhetően alig igényel több fáradtságot, ami nem lehet akkora áldozat a környezetbe illeszkedő szép szerkezet látványáért cserébe.

 

A következő eldöntendő kérdés a méret. Végig kell gondolnunk, hogy egy vagy két autóval szeretnénk-e beállni alá, és hogy az autó(kon) kívül van-e más, aminek a tárolását szintén megoldaná új garázsunk.

Ezek után már túl vagyunk a nehezén. A színt, a tetőidomot és a tetőfedést kertünk már meglévő szerkezetei határozzák meg, vagy saját ízlésvilágunk alapján is eldönthetjük. Az viszont nagyon fontos, hogy a felületkezelésnek vékonylazúrnak kell lennie!

A garázskapu fajtáját illetően választhatunk kétszárnyú fa garázskaput vagy előre gyártott billenőt.

Amennyiben Ön is gondolkozik kocsibeálló telepítésén, hívjon bennünket bizalommal! Munkatársaink örömmel állnak rendelkezésükre, és segítik Önt a döntés meghozatalában.

 

Látogassanak el weboldalunkra is, ahol megtekinthetik garázsválasztékunkat:

https://kertihaz.hu/kategoria/garazs/