Hova tegyük kerti faházunkat?
Szerszámtárolót a kertbe...de hova?

Szerszámtárolót a kertbe...de hova?

Ugyan a külsőségek megtervezésekor is rengeteg variáció áll rendelkezésre, általában ez nem szokott olyan nagy gondot jelenteni, mert sok esetben a kisház meglévő családi ház vagy nyaraló környezetébe kerül, így a kialakításnál figyelembe kell venni azok adottságait is.

Így ha például cserépfedésű a családi házunk, érdemes a kisházra is azt kérni.

Emellett persze mindenkinek az ízlésvilága is befolyásoló tényező természetesen...

 

 

A faház elhelyezésénél is érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni, hiszen fix alap elkészítése szükséges hozzá (melyről egy korább bejegyzésünk ad pontosabb leírást), amit ugyebár nem lehet csak úgy áthelyezni. Ha egyszer elkészült a beton vagy térkő alap, akkor az már nagy valószínűséggel ott is marad.

 

Gyakran előfordul, hogy meglévő épületek vagy növények közé kellene beépíteni a házikót, ami természetesen nem gond, de az alapozás előtt érdemes végiggondolni, hogyan legyen elhelyezve.

Sokat számít a tájolás, hiszen ha például ablak kerül a kerti szerszámtárolónkra, fontos, hogy a célját is betöltse, vagyis fényt juttasson a ház belsejébe.

Ezért jó, ha átgondoljuk, hol éri a nap legnagyobb szakaszában természetes fény a házikót.

 

A kisházak méretezésénél az alap területet jelöljük, de minden esetben a tető ezen túllóg, általában 25-30 cm-rel. Ezért nem érdemes nagyon kicentizni az elhelyezést, mert nehezebb a helyszínen korrigálni, mint pár cm-rel kisebb szerszámtárolót készíteni alapból. Természetesen rendeléskor kérhető kisebb túllógás is, ha nagyon kevés a hely és nem szeretnénk a faház rovására elvenni centiket. Itt azzal fontos számolni, hogy 10-15 cm méret alá nem érdemes menni, mert különben nem tölti be tökéletesen a funkcióját a tetőtúllógás és nem vezeti el a vizet a faház oldalától, így az folyton végigfut majd a ház oldalán.

 

 

Ott, ahol nagyon kevés a hely, sokszor előfordul, hogy a meglévő épület oldalához szerelve tervezünk és építünk kisházat: ebben az esetben is megmarad a másik 3 oldalon a tetőtúllógás, de a házat ilyenkoz egy irányba lejtőt tetővel érdemes kérni.

 

 

Sok esetben a kisház egy telek sarkában, a kerítés mellett kap helyet. Ilyenkor a tetőtúllógáson kívül érdemes a későbbiekben elkerülhetetlen favédelemre is gondolni! 3-4 évente mindenképpen érdemes újra felületkezelést végezni kis szerszámtárolónkon, hogy a faanyag hosszú évekig időtálló maradjon. Ehhez azonban legalább annyi hely kell, hogy egy ember elférjen és elvégezze a festést. Így érdemes a kerítéstől is 80-100 cm helyet elhagyni minden irányban, hogy  ne legyen kényelmetlen a festés.

 

 

Ha már mindent megterveztünk és megtaláltuk a tökéletes helyet a kertben, jól jöhet egy kis kavicságy a ház mellett, ami a tetőről lefolyó csapadékot szépen elvezeti a talajba.Ha pedig fontos, hogy egy helyen vezessük le a vizet a földhöz, érdemes utólag csatornát fölszereltetni a házra.

 

 

A vízszintes kiterjedés mellett a szerszámtároló függőleges méretei is fontosak, hiszen ha például egy fa alá kerülne, fontos átgondolni, lemérni, el fog-e ott férni. A belógó ágakat pedig időben távolítsuk el, hogy a szereléskor ne legyen belőle kellemetlenség!

 

Ha ezeket mind átgondoltuk és mérlegeltük, mindent megtettünk, hogy házikónk megfelelő és praktikus helyre kerüljön, ezen túl pedig mindenre gondoltunk, ami a későbbi tartósságmegőrzéshez szükséges.

Most már csak a házikó megrendelésén a sor! 

 

 

További kérdéseikkel kéréseikkel keressék bizalommal szakképzett kollégáinkat!

Bemutatótermünkben személyesen, illetve telefonon is várják megkeresésüket.

 

https://kertihaz.hu/kapcsolat/