Keleti kényelem egy fa nyaralóházban
Keleti kényelem egy fa nyaralóházban

A keleti kényelemhez csak egy kis nyári lakra, nyaralóházra van szükség, amit igényeink szerint alakíthatunk tökéletesre!

Nincs is annál jobb, mint mikor saját kis fészkünkbe rejtőzhetünk el a rohanó város zajától.

Legyen az egy kis faluban, vagy egy tó partján, ha saját ízlésünknek megfelelően van kialakítva, minden pénzt megér.

Ahhoz viszont, hogy szívesen töltsük időnket nyaralóháznkban, érdemes már az alapoktól jól átgondoltan tervezni és kivitelezni.

 

Ahogy minden más faház esetében, úgy itt is elengedhetetlen a jó alap elkészítése. Ehhez részletes tájékoztatóval már szolgáltunk egy korábbi cikkünkben, amiből is kiderül, hogy mindenképpen javasolt a fix alap elkészítése, ezen belül is a beton alap a legmegfelelőbb.

A jó alap ugyanis hozzájárul faházunk tartósságához.

 

Ezen kívül mindenképpen fontos, hogy mérlegeljük, mekkora házikóra van szükségünk, mi az a méret, ami családunknak vagy csak önmagunknak lakható méret. 

Nem mindegy ugyanis, hogy csak egy kis lakot készítünk-e a telekre, amiben egy ágy és egy mini konyha kap csak helyet, vagy egy töbtagú családnak készítünk összkonfortos üdülő házat. 

Mérlegelnünk kell tehát, hogy mit szeretnénk elhelyezni a házikóban, hányan szeretnénk használni, illetve a telkünk mekkora méretet enged.

 

 

A nyári lak egyik legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelés, hiszen ez különbözteti meg egy átlagos kis kerti háztól. Ettől függetlenül természetesen szigetelés nélkül is kiválóan funkcionál, de ebben az esetben is érdemes belső burkolatot kérni a falakra, ezzel is növelve a komfortérzetet. Ez a kialakítás enyhébb nyári estékre még megfelelő lehet, akár fűtés mellett is használható, de természetesen a hőtartása nem lesz olyan kiváló, mint egy szigetelt házé.

Annak, aki sok időt szeretne a telkén tölteni és esetenként szezonon kívül is használná, mindenképpen javasolt a hőszigetelés. Ezt 5 vagy 10 cm-es vastagságban is be lehet szerelni. Ez a kialakítás már megkívánja a hőszigetelt nyílásszárókat is, így mindenképpen normál bejárati ajtó illetve hőszigetelt ablakok javasoltak. Ez utóbbit több méretben és kialakításban is kérhetjük, helyük az igényeinknek megfelelően választhatók.

 

 

Amennyiben szükséges, a belső térelválasztás is megoldható, erre célszerű ugyanazt a burkolatot (lambéria vagy gipszkarton) választani, mint a a ház többi falára.

A lambéria melegebb és otthonosabb hatást kölcsönöz házikónknak, míg a gipszkarton kedvünk szerint színezhető illetve akár tapétázható, burkolható.  

 

 

A tetőfedő anyagokról már olvashattak egy korábbi bejegyzésünkben, ahol is az esztétika mellett elemeztük, mikor melyik anyagot érdemes választani. Ehhez mérten érdemes a ház többi tulajdonságát is összehangolni, mivel mindegyik anyag kiváló minőségű, ezért itt  az esztétika illetve a pénztárcánk lesz a döntő szempont.

 

 

Nyaraló házaknál a tervezésen túl mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy ezek a házak már engedélykötelesek lehetnek. Ennek mindenképpen jó, ha a tervezés illetve a kivitelezés előtt utánajárunk a helyi önkormányzatnál, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket a későbbiek folyamán!

 

Faházainkkal, nyaralóinkkal és egyéb termékeinkkel kapcsolatban keressék bizalommal kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésükre!

Bemutatókertünkben pedig több termékünk, így a hőszigetelt ház is megtekinthető, így a látványtervező programunk mellett testközelből is megcsodálhatók.

 

https://kertihaz.hu/kapcsolat/