Pergola bemutatása
Pergola

Manapság elég kevés az olyan dolog, ami újkeletű lenne, vagy legalábbis teljesen új találmányként kerülne be hétköznapjainkba a kerti bútorok terén. A legtöbb esetben ezek mind régi időkre, előző koroba nyúlnak vissza, onnan merítkeznek designban, alapötletben, anyaghasználatban vagy bármi másban, ami érdekes lehet és adaptálható a hétköznapjainkba. Erre tökéletes példa a pergola is!

Így lehet, hogy a kerti bútorok, kiülők, kisház terén is évszázados típusok, hagyományok jelennek meg, de természetesen némileg vagy teljes egészében újragondolva.

Kerti kiülőből is rengeteg létezik, ezek egyik típusa a pergola, ami mai cikkünk témája.  Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a kerti kiülőkkel, itt teljes képet kaphat mindenki ezek típusáról, illetve arról, hogyan válasszuk ki a tökéletes típust kertünkbe.

A pergola is régi hagyományokat elevenít fel, ugyanis ez az egyik legrégibb árnyékolótípus. Már az ókorból is tanuskodnak feljegyzések illetve rajzok erről az árnyékolóról, kedvelt pihenő eleme volt a római kerteknek. 

 

 

Pergolákhoz általában fa gerendákat használunk alapanyagként, de keverhető más építészeti alapnyagokkal is, így az oszlopok akár készülhetnek kőből is. A pergola lábakon álló szerkezet, amire tetőburkolat nélkül kerülnek föl a tetőgerendák. 

A tető lehet egyenes, íves, különböző vastagságú anyagból készülő. Ezt akár különféle vásznakkal is felszerelhetjük, vagy akár befuttathatjuk szőlővel, különféle futónövényekkel.

 

     

 

A pergola szellős, látványos eleme lehet akár modern, akár klasszikus kertnek is. Mivel méretét mindenki igénye szerint határozhatja meg, nem lehet akadály az elhelyezése. 

Mind rusztikus, mind modern, letisztult kertekben megállja a helyét, csupán színben és kialakításban kell illesztenünk a többi kertben található elemhez.

 

Fontos, hogy a tartóoszlopoknak mindenképpen alapot kell készíteni, így fixen rögzíthetők kengyelekkel. Ez megfelelő stabilitást biztosít és az esetleges futónövények okozta terhelés sem jelenthet akadályt.

 

      

A pergola alá kedvenc kerti bútorainkat is kitehetjük, így kellemes, szellős, természetközeli élményben lehet részünk egy pohár limonádé kortyolgatása közben kertünkben.

 

További kérdéseikkel, kéréseikkel keressék bizalommal szakképzett kollégáinkat weblapunkon keresztül, vagy akár személyesen, Bemutatókertünkben!

https://kertihaz.hu/kapcsolat/