Törvénymódosítások 2016-ban...avagy kell-e engedélyeztetni az újonnan építendő házunkat? Mi a helyzet a faházakkal?
Törvénymódosítások 2016-ban...avagy kell-e engedélyeztetni az újonnan építendő házunkat?

 

Egyelőre még sok információt nem találni a módosításokról, így rengeteg félinformáció vagy tévhit kering a köztudatban az Építési Jog január óta érvényes változásaival kapcsolatban.

Maga a törvénymódosítás már december 16-tól érvényes, de csak januártól lépett életbe. 

Ekkor azonban szuper lehetőségként robbant, de csak igazán alapos utánajárással találhatunk némi támpontot ezt illetően, a legtöbb cikk sajnos igen félrevezető információkkal szolgál.

 

Ezúttal tehát igyekszünk picit megválaszolni a módosulásokkal kapcsolatosan felmerülő kérdéseket.

 

A téves információk alapja, hogy sok helyen azt olvashatjuk, az új jogszabály szerint 300 négyzetméter hasznos alapterületű házak esetében nem kell építési engedély.

Ez viszont sajnos igen csak félrevezető információ, mivel engedélyeztetni akkor is kell az épületet, csak egyszerűsödik és némileg felgyorsul ezen épületek bejelentési kötelezettsége, továbbá kevésbé részletes tervdokumentációt várnak a beadandóban.

 

 

Egészen eddig az engedélyeztetés menete leegyszerűsítve nagyjából az volt, hogy mindenki a fejében lévő tervekkel és ötletekkel megkeresett egy építészt, aki kérései alapján megtervezte az épületet.

Ezután vagy menet közben kivitelezőkkel is fölvette a kapcsolatot, akik az előzetes tervek alapján ajánlatot készítettek.

A végleges terveket ezután ők is felülbírálták, majd szerződést kötöttek a tulajdonossal.

A tulajdonos vagy az általa megbízottak benyújtották az önkormányzathoz a szükséges tervdokumentációkat, az önkormányzat illetve az építésügyi hatóság pedig felülbírálta azt, ami többnyire viszonylag hosszadalmas volt.

Ezzel egy időben E-napló nyitás illetve műszaki ellenőr bevonása is történt, a későbbiek folyamán a naplóban rögzítették a különböző kivitelezési munkákat.

Az engedély kibocsátástól számítva körülbelül 15 nappal lehetett a kivitelezési munkálatokat megkezdeni, majd amikor ezek befejeződtek az egyes kivitelezők részéről, a naplót lezárták.

Természetesen a folyamatot most igen csak sematikusan ábrázoltuk, de talán így jobban érthető.

Ez tehát mind anyagilag, mind időben egy megterhelő folyamat volt és sok mindent figyelembe kellett venni tervezéskor, továbbá a tervdokumentációk is igen részletesek voltak.

 

 

Ezzel szemben most a következő módosulások történtek (szintén vázlatokban):

a 300 négyzetméter alatti hasznos alapterületű házak építésénél elmarad a bonyolult eljárás, de az engedélykötelesség megmarad, ez egy elektronikus naplóba való adat feltöltéssel lesz egyenlő.

Ennek megfelelően tehát építész bevonása továbbra is szükséges, hiszen a feltöltendő dokumentumok nagyjából minden, eddigiekben is szükséges formai követelménynek meg kell, hogy feleljenek (néhány módosulás, úgymond könnyítés itt is történt azért).

 

Így tehát az engedélykötelesség továbbra is vonatkozik minden 50 légköbméter fölötti épületre, de természetesen érdemes a helyi önkormányzatokat is megkérdezni ennek részleteiről.

 

https://kertihaz.hu/