Fakitermelés és a fenntartható erdőgazdálkodás

Amikor egy erdő vágásérett lesz, onnantól megvan a lehetőség arra, hogy megkezdjük a fakitermelést. Ennek intenzitását a fák átlagos kora alapján határozzák meg az erdészeti szakemberek. A szakvéleményt semmi sem írhatja felül, hiszen egy jól működő jogi környezetben „az erdész szava szent”, és a természet megóvása az elsődleges.

A legképzettebb erdőgazdálkodók arra is figyelnek, hogy a kivágott fák közül ne mindegyik legyen elszállítva.

Így egy-egy törzset területileg egyenlően elosztva otthagynak a döntés helyszínén, hogy az erdő élővilága hasznosíthassa. Ezek jellemzően beteg, sérült, villámkáros vagy korhadásnak indult egyedek.

Fontos alapszabály az is, hogy odvas fát nem vágunk ki!

Világosan látszik, hogy a környezetbarát erdőgazdálkodás nem gyerekjáték, komoly szakképzettséget igényel a kitermelésre szánt fa kiválasztásától a szállítás végéig. Éppen ezért nem mindegy, hogy az általunk használt faanyagok honnan származnak és hogy kiben bízunk meg.

Fontos a megfelelő szakemberek kiválasztása!

A megfelelő szakemberek kiválasztásában segítenek a különböző nemzetközi szabványok és tanúsítványok, amelyek az adott ország erdőgazdálkodási szabályaitól függetlenül működnek.

Magyarország területének nagy részén olyan erdők vannak, amelyekből legfeljebb tüzelőhöz használható faanyag nyerhető ki. Az épületek szerkezeteihez használt épületfára vagy a bútorokhoz használt faanyagokra sokkal szigorúbb minőségi előírások vannak.

 A keresztmetszeti, anyagfizikai és egyéb biológiai tulajdonságokra vonatkozó szabványokon túl még az is számít, hogy a fa kivágása és az üzemi feldolgozás megkezdése között mennyi idő telik el. Ezenkívül sok dolgot befolyásolhat az időjárás alakulása a tárolás, rakodás és szállítás alatt.

Ezekért a folyamatokért már a faanyag forgalmazó cégek a felelősek, akik feldolgozzák a nyers faanyagot, ám emellett a kitermelésért is többnyire ők felelősek. Amikor szerszámtároló vagy hűs árnyékot adó tető kell a kertünkbe, esetleg nyaralót szeretnénk építtetni a Balaton partjára fából, sosem ezekkel a cégekkel egyeztetünk közvetlenül, mivel tőlük csak több tonnás mennyiségekben tudnánk rendelni külföldről.

A tervezgetésben és az építésben a faházakat forgalmazó magyar cég lesz a segítségünkre. Itt lehetőségek tárháza vár minket a termék testreszabásában, és választhatunk sokféle építési rendszer között.

Léteznek olyan faházak, amelyek szálanyagban érkeznek az építés helyszínére és akár magunknak is összeszerelhetjük. A legjobb példa erre a Faházépítő (fahazepito.hu), ahol a weboldalon magunknak rakhatjuk össze a teljesen egyedi faházunkat.

Aki viszont szeretné mielőbb használatba venni akár a fából készült garázsát, annak kitűnő választás a kertihaz.hu weboldal. A Kertiház termékei gyártócsarnokban összeszerelt panelekből állnak, ennek köszönhetően a faházunk akár néhány óra alatt fel is épül!

A megrendelői igények mellett a Faházépítő és a Kertiház csapata odafigyel arra is, hogy csak környezettudatos beszállítói legyenek, valamint a partnerek által nyújtott minőség mindig tökéletes legyen.

Tetszik

Hasonló bejegyzések