Faültetéssel is tehetünk a globális klímaválság ellen!

Manapság egyre többet hallani különféle faültetési akciókról és az erdők fontosságáról. Azt azonban kevés esetben fejtik ki, hogy tulajdonképpen mire is jók a fák, miért fontos pótolni őket. Azon kívül, hogy szép látványt nyújt egy útmenti fasor vagy egy liget, számos más érvet is össze lehet gyűjteni a fák védelmében.

Oxigéntermelés vagy oxigénfogyasztás?

A fa legismertebb tulajdonsága a szén-dioxid feldolgozás és az oxigén termelés. A szén-dioxid és víz felhasználásával, fényenergia segítségével cukorvegyület és oxigén képződik, és ezek az anyagokra alapvetően a növényeknek van szükségük

Ám éjszaka ez a folyamat megfordul: a fa oxigént fogyaszt és széndioxidot bocsájt ki. Számítások szerint egy lombköbméter asszimiláló felület egy évben, a vegetációs időszakban 650 g oxigént termel és 590 g szén-dioxidot dolgoz fel (1 lombköbméter átlag 4 m2 asszimiláló felületnek felel meg).

A feldolgozó képesség függ a fa korától is, hiszen egy idősebb fa nem feltétlenül köt meg több szén-dioxidot. Így tehát a globális klímaválság oka nem csak az üvegház hatású gázok felgyűlése, hanem a feldolgozó kapacitás csökkenése is.

Egy másik fontos téma: A levegőszennyezés

Sokan nem tudják, hogy a levegőben keringő szennyező anyagok egy részét a fák képesek megkötni. Ilyen porszemcse méretű anyagok a különböző nehézfémek, korom, olajszármazékok, azbeszt. A fák levele ugyanis egyfajta szűrőként működik, az egészségre káros anyagok felgyűlnek a lombkoronán.

A rendszeres esőzésekkel tisztulnak a levelek, majd a folyamat kezdődik elölről. Kutatások szerint egy 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a légkörből.

Hősziget jelenség

A növények gázcseréje („légzése”) párologtatással jár, ami több szempontból is hasznos nekünk és az ökoszisztémának. A párolgás során halmazállapot változás megy végbe, ehhez pedig hőenergia szükséges.

 Mivel ezt a hőenergiát a folyadék a környezetéből veszi fel, ezért a növények hűtik a környezetüket. Ezzel jelentős mértékben mérsékelhető a „hősziget-jelenség”, amely a településeken egyre nagyobb probléma. Főleg a téli hónapokban lehet ezt a jelenséget jól megfigyelni, ugyanis észrevehető, hogy mennyivel melegebb van a városokban, mint egy erdőben

Felhőképződés és árnyékolás

A párologtatás másik nagy előnye a felhőképződés elősegítése. Mint tudjuk, párolgás nélkül nincsenek felhők, felhők nélkül pedig nincsen eső. A növények eső nélkül kiszáradnak és ez a termelésre is rossz hatással lehet, ha nem jön elég élelem a mezőgazdaságból.

Azonban nem csak a gabonákra kell gondolnunk, hanem a takarmánynövényekre és az erdőkre is! A takarmányokkal a haszonállatainkat etetjük, az erdők kiszáradásával pedig tovább csökken a páraképződés, így mondhatjuk, hogy sajnos  ez egy öngerjesztő folyamat.

Érdemes gondolnunk az árnyékolásra is, amely a lombos fák legalapvetőbb szolgáltatása. Persze a legtöbben erre is csak akkor gondolunk, amikor a nyári betondzsungelben kóborolva sehol egy árnyék.

A felsorolt dolgokon túl még számos bizonyított és bizonyításra váró, pozitív tulajdonsága van a fáknak és az egyéb növényeknek. Értelemszerűen meg kell tehát védenünk a meglévő fákat a kipusztulástól és pótolnunk kell a kivágott példányokat.

Na de hogyan védhetjük meg őket a kipusztulástól? Ültessünk fát!

Ma már a legtöbb erdészet figyel arra, hogy a kivágott fák pótolva legyenek új csemetékkel.

A faültetés azonban nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen rengeteg szabályt kell betartani annak érdekében, hogy az elültetett facsemete sokáig egészséges legyen és nagyra nőjön.

Így tehát talán legjobb döntés, ha az ültetést inkább a profikra bízzuk. Ezek lehetnek erdészetek, civil szervezetek vagy faanyag forgalmazó cégek is, de egyszerű magánszemélyként is tehetünk a saját jövőnkért, ha segítünk az önkéntes megmozdulásokon a faültetésben.

Ha éppen építkezünk, akkor olyan kivitelezőt válasszunk, amelynek a beszállítói felelős erdőgazdálkodás útján szerzik be a nyers faanyagot.

Ha pedig faházat építünk, akkor ez egy nagy lehetőség arra, hogy tegyünk a környezetünkért egy környezettudatos kivitelező kiválasztásával!

 Itthon például ilyen a Faházépítő csapata (fahazepito.hu) vagy a Kertiház (kertihaz.hu). Utóbbi már több, mint 11 éve, megalakulása óta megbízható forrásból szerzi be az alapanyagokat.

Tetszik

Hasonló bejegyzések