A faépítkezés előnyei, avagy miért fa legyen kerti házikónk alapanyaga?

Vizsgáljuk meg, hogy miért is érdemes a fát kerti kisházunk alapanyagául választani ökológiai szempontból. Napjainkban egyre „divatosabb” környezettudatosan élni, építkezni.

Egyre inkább bekerül a köztudatba, és egyre inkább átveszi a hagyományos építési mód helyét. Miért ne legyünk környezettudatosak kerti szerszámkamránk építésekor is? A fa rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik környezetünk szempontjából. Nézzük tehát végig, milyen érvek szólnak a fa mellett!

A népesség robbanásszerű növekedése, a rohamos technikai és ipari fejlődés következtében a szén-dioxid is egyre nagyobb mértékben termelődik, mely károsítja környezetünket. Átlátszatlanná teszi a légkört, mely megakadályozza, hogy a Föld által kisugárzott hő gyorsan távozni tudjon az űr felé, ezzel a légkör felmelegedését okozva. Ez az üvegházhatás. A szén-dioxidot azonban a fotoszintézisre képes növények, így a fa is, képesek megkötni és szerves vegyületekké alakítani, csökkentve a légkör szén-dioxid tartalmát, és ezáltal az üvegházhatást. Mindezek tükrében tehát elmondhatjuk, hogy ha szén-dioxidot megkötött fát használunk fel kerti faházunk alapanyagául, akkor azt a szén-dioxidot, amit a fa megkötött, a használat idejére elvonjuk a légkörből, tehát nem károsítjuk környezetünket. A használati időszak után pedig újrahasznosítható vagy elégethető, mely a légköri szén-dioxid egyensúly szempontjából semleges energiát szolgáltat.

A fáról továbbá elmondható, hogy megújuló energiaforrás, mely szintén arra ösztönöz minket, hogy szerszámtárolónk alapanyagaként használjuk. Azonban figyelembe kell venni, hogy az erdők mérete is véges, a fa növekedéséhez pedig időre van szükség, tehát ügyelni kell arra, hogy takarékosan, hatékonyan építsük be. Cégünk elsősorban ezért törekszik arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen kerti faháza gyártása során.

A fa másik előnye, hogy termékeinek előállítása viszonylag kevés energiát igényel (teljes előállítási primer energiatartalom – PEI – Primer Energy Intesity). Sőt, egy fatermék gyártása során keletkezett hulladékból is rengeteg energiát lehet nyerni annak termikus hasznosításával, illetve egyéb termékek előállításával (pl. farostlemez hőszigetelés stb.). Tehát kerti szerszámtárolónk vásárlása esetén érdemes fa szerkezetűt választani, hiszen a faház gyártása során kevesebb energiát használnak fel.

Mindezek alapján tehát elmondhatjuk, hogy amennyiben a fát választjuk szerszámos kamránk alapanyagául, nem csak kertünk szépségéért tettünk, hanem környezetünkért is.

Termékeinkkel kapcsolatban szakképzett kollégáink szívesen válaszolnak kérdéseidre!

Tetszik

Hasonló bejegyzések