Faszerkezetes épületek története, avagy miből lett a kerti faház?

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés, hogy milyen is egy kerti faház szerkezete? Mennyire megbízható? Megfelelő az adott funkcionális igényeknek? Hogyan alakult ki ez a fajta szerkezeti kialakítás? Lássuk akkor, miből is lett a kerti ház!

A faszerkezetű épületek már nagyon régen, az őskorban megjelentek, persze kezdetleges formában. Eleinte cölöpös faházak épültek, majd az idő előrehaladtával egyre inkább fejlődött a technika, a megmunkálás és a fakapcsolatok is.

A középkorban alakult ki a vázas, fachwerk típusú faház. Németországból indult, majd később jelent meg többek között Angliában és Franciaországban is. Ebből a típusból alakult ki a ma használatos vázas építési mód. Jellemzője a teherhordó faváz, melynek közeit más építőanyag tölti ki: fadeszkázat, tégla, agyag, kő stb. Látványos változata, amikor a szerkezeti kialakítás látható a homlokzaton, de gyakran leburkolták, elrejtve azt a kíváncsi szemek elől.

A fakapcsolatok fejlődésével egyre izgalmasabb szerkezeti kialakítások jöhettek létre, egyre több igénybevétel felvételére lett alkalmas a szerkezet. Idővel elmaradtak a ferde faelemek, és a külső burkolat vette át a merevítés szerepét.           

A faanyagban gazdag területeken terjedt el a faépítészet másik közkedvelt változata, a boronafalas építési mód, melynél a falszerkezetet vízszintesen fektetett és egymásra rakott szálfák adják.

Kerti tárolónk esetében is fa könnyűszerkezetről beszélhetünk, csak annak egy egyszerűbb változatáról. Mivel szerszámtárolónknál kis alapterületről és magasságról van szó, nem kell a szerkezetet túlbonyolítani. Továbbá funkciója sem elhanyagolható: a tartós emberi tartózkodás nem igény, ezáltal elegendő egy fa tartószerkezettel és az azt borító burkolattal megépíteni kerti tárolónkat. Ez egyben a legköltséghatékonyabb kivitel is, mely tovább fejleszthető belső borítással, hőszigeteléssel és egyéb technológiai kiegészítő elemekkel. Kerti faházunk ára természetesen annál kedvezőbb, minél egyszerűbb kivitelben kerül megépítésre. 

Mérlegelnünk kell tehát, hogy miket szeretnénk tárolónkban tartani, azok mennyire érzékenyek, értékesek, fontos szempont-e, hogy belülről is látványos legyen kis házikónk. Általános esetben a legegyszerűbb kivitel is tökéletesen megfelel a célra.

Kertünkbe nem csak akkor érdemes szerszámos kamrát tenni, ha helyre van szükségünk, hanem ha még szebbé szeretnénk azt tenni. Egy igényesen megépített kis faház ékköve lehet kertünknek, akárcsak egy szép növény vagy egy kis tó.  A faházak előnye, hogy változatos, sokféle kialakítási módra van lehetőség. Rengeteg burkolatfajta létezik, a felületkezelési színekből is nagy a választék, a tető formájáról, fedéséről, kis teraszokról, zsalugáterekről már ne is beszéljünk. Merjünk tehát egyedi elképzeléseink alapján, saját ízlésünk szerint megtervezni kerti faházunkat, hiszen ez nem csak egy egyszerű szerszámtároló, nem csak funkcionális feladatai vannak, hanem különleges esztétikai élményt is nyújt kertünkben!

Látogass el weboldalunkra, ahol egyedülálló módon, faház tervező programunk segítségével megtervezheted leendő faházadat illetve kérhetsz árajánlatot!

Egyedi faháztervező
Tetszik

Hasonló bejegyzések