Miért válasszunk lucfenyőt kerti faházunk alapanyagául?

Rengetegféle fa létezik Földünkön, lássuk mi miért a lucfenyővel dolgozunk!

A fát évezredek óta használjuk az építőiparban, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Először is a természetben nagy mennyiségben fordul elő, jók a szilárdsági tulajdonságai, könnyen megmunkálható és nem utolsó sorban esztétikus megjelenése van.Cégünk elsősorban ezért választotta a fát kerti tárolóinak alapanyagául. Illetőleg ez hasonló a tojás és a tyúk problematikájához, hiszen alapvetően a fa szeretete volt az első, és csak utána jött a termék.

Rengeteg fafaj létezik a világon. Mindegyik különböző szilárdsági, megmunkálhatósági és esztétikai (pl. erezet, rajzolat) tulajdonságokkal rendelkezik. A különböző termékek funkciótól függően más és más tulajdonságú fát igényelnek. Hiszen egy beltéri bútornál fontos például, hogy az szép, különleges fából készüljön, ami a használatból adódó igénybevételek hatására nem torzul el, továbbá helyiségünk látványelemeként is szolgál, nem csak a funkcionális szerepet tölti be. Ezeknél tehát érdemes egy nemesebb fát választani, mint például a dió, a tölgy, a vörösfenyő és különböző trópusi fafajok.

Kültéri faszerkezet esetén azonban nem érdemes hatalmas összegeket költeni a nemes fára, mivel az ki van téve az időjárás viszontagságainak, és nem bútorminőségről, illetve olyan magas szintű megmunkáltságról kell beszélnünk.

A Kertihaz.hu a lucfenyőt használja kerti faházainak faanyagaként, akárcsak a legtöbb kültéri szerkezethez. A lucfenyő az erdei fenyővel együtt a leggyakrabban használt fafaj az építőiparban. Hazai erdeinknek csupán 1%-át alkotják a lucfenyők, így többségében külföldről hozzuk be őket.

A közönséges lucfenyő általában 37 m magas, 0,8-1,2 m törzsátmérőjű. A faanyag színe sárgásfehér természetes csillogással. Kérge vöröses. Az évgyűrűk tisztán kivehetőek, textúrája finom, csíkos rajzolatú. Száradása gyors, csupán kevés vetemedésre való hajlammal. Gyantatartalma kevesebb az erdei fenyőéhez képest, de gyakran vannak benne gyantatáskák. Használat közben közepes alakváltozásra kell számítani. Könnyen felületkezelhető. Gépi és kézi megmunkálhatósága is könnyű.

Összegezve tehát, fontos, hogy a megfelelő funkcióra a megfelelő fafajt válasszuk. Mindent a fa tulajdonságai határoznak meg, mely fajonként eltérő. Kerti szerszámtároló faháznak mind az ár-érték arány, mind az esztétika, mind a szilárdsági, mind a környezeti hatásoknak való ellenállóságban a lucfenyő a legideálisabb.De ne feledkezzünk meg a megfelelő felületkezelésről sem!

Tetszik

Hasonló bejegyzések