Szauna: testi-lelki felüdülés a hideg ellen

A szauna mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, hagyományát a finnektől eredeztetik, akiknél a mai napig igen nagy népszerűségnek örvend, a mindennapos élet részét képezi. A szaunázásra mindig ajánlott kellő időt szánni, mert jótékony, relaxáló és gyógyító hatását csak így fejti ki igazán.

Ehhez a kellemes időtöltéshez érdemes a helyszínt is körültekintően megválasztani, vagyis a házikót úgy megtervezni, kialakítani, hogy számunkra megfelelő, esztétikus, jól használható legyen.Ezek mellett azt is át kell gondolnunk, hogy csak mi, családunkkal használjuk majd, vagy esetleg barátainkat is meginvitáljuk majd egy-egy közös szaunázásra, így nagyobb méretű faházra, több padsorra lesz szükség.

A klasszikus finn szauna mellett választhatunk infrafűtésest is, amit jó, ha a faházat kivitelező céggel is egyeztetünk.A klasszikus szauna kályhával rendelkezik, itt az izzadást a magas páratartalom és hőfok váltja ki, a szaunázásból közösségi élményt is varázsolhatunk nagyobb méretű kialakítás esetén.Az infraszauna esetében pedig testünket melegítik föl az infrasugarak, ennél a típusnál a technikából adódóan maximum 1-2 ember közös szaunázását javasolják.

Mára a szaunázás már nem tekinthető luxuscikknek, hiszen elérhető áron szerezhetünk be lakásunkba vagy kertünkbe különböző típusú szaunákat.Amennyiben kertes házzal rendelkezünk, éredemes követni a hagyományokat és a lakáson kívül, a kertben elhelyezni egy faházat, ami szaunaként szolgálhat. Faházunk színét, alakját, méretét mi határozhatjuk meg, választhatunk klasszikusabb, esetleg fatárolós, vagy modernebb kialakítást is. A szaunaház elengedhetetlen tulajdonsága a jó hőtartósság, amiről a megfelelő anyagok illetve szigetelés használata gondoskodik.

Tetszik

Hasonló bejegyzések