Tartósság a kertben, avagy hogyan lesz tartós egy faház?

Mint minden másban, a kerti termék, faház beszerzése esetén is érdemes némi előkészület a vásárlás előtt.

Fontos, hogy az ár mellett a minőséget és a kivitelt is szem előtt tartsuk, de például faház vásárlása esetén a saját részről is igényel némi energia ráfordítást az előkészület.

A fából készült kerti bútorok, játszótér, faház mind-mind szabad ég alá kerülő termékek, így fontos, hogy megfelelő anyagból készüljenek illetve megfelelő védelmet kapjanak az éghajlat viszontagságai ellen. Ahogy egy korábbi cikkünkben olvasható, a lucfenyő kiváló választás kerti termékeink alapanyagának. Enyhén sárgás árnyalatával, erezetével meleg és természetes hangulattal ruházza föl kerti házunkat, bútorainkat, emellett pedig az ára is kedvező.

A megfelelő felületkezelés elengedhetetlen házikónk, kerti bútorunk hosszú élettartamához, ehhez a vékonylazúr a legjobb választás, ahogy egy előző bejegyzésünkből is kiderül. A vékonylazúr beszívódik a fába és így védi az anyagot. A lazúr különböző adalékanyagokat is tartalmazhat, így két rétegű felületkezelés esetén kiváló védelmet biztosít károkozók ellen is.

Ezeken túl a tető is fontos tényező, hiszen nem mindegy, milyen anyaggal burkoljuk le házunkat. Mind a hullámlemez, a zsindely vagy a cserép jó választás lehet, de mindenképpen érdemes az átlagos, 20-30 cm tetőtúllógást megtartani, hiszen így az esővíz nem közvetlenül a ház falain fog lecsorogni, ezáltal kímélve azt.

Ha már az anyagok, felületkezelés és tetőfedés is stimmel, minden megfelelő, akkor a kerti ház alapjáról is ejtsünk néhány szót, hiszen ha a fenti tételek megfelelően lettek kiválasztva, de rossz az alapunk, hiába volt a fáradozás. A rosszul elkészített alap védtelenné teszi a házat a felázással szemben, ez pedig hamar megkeserítheti az életünket.

Érdemes mindenképpen fix alapot, ezen belül is pontosan a kerti ház méretében elkészített beton alapot készíttetni szakemberrel. Ezt a földből kb. 10 cm-re kiemelve már biztos védelmet adunk házunknak az oldalfalakról lecsorgó, illetve a talaj felől érkező nedvesség ellen. Így a víz ugyanis nem tud megállni a ház aljában. Ezekkel az előkészületekkel kerti bútoraink, faházunk, nyaralónk, kiülőnk hosszú-hosszú évekig különösebb odafigyelés nélkül megtartja eredeti állapotát.

Tetszik

Hasonló bejegyzések